ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАД БАНСКО


Градът е разположен на 927 м. над морското равнище, в котловина, където се срещат три планини –  Пирин, Родопи и Рила. 

От една страна - Родопи, от друга – Рила – с най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925 м.), а от трета – Пирин.

Град Банско е главен административен и културно-икономически център в района.
Намира се на 161 км. южно от летище София и на 56 км. югоизточно от Благоевград, с които е добре транспортно обвързан.

Банско е любима дестинация и поради близостта му с Гърция - само на 140 км. от Егейско море. На  6 км. от Банско има горещи минерални извори.

Защото в Банско има от всичко !
 
Зимен туризъм
Според европейско проучване на ски курортите в Европа Банско е сред най-предпочитаните курорти. Курортите са поставени в шест категории според дължината на пистите. С писти от 51 до 100 км. дължина Банско се нарежда на първо място! Той е най-евтиният курорт в тази категория от изследваните 400. Цели 75 км. професионално подготвени и надеждно обезопасени писти,  добро ски училище и ски гардероб, които са на разположение на скиори и сноубордисти.
27 км. модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите до пистите, които са перфектно подготвени с безукорно работещи съоръжения.
Ски зоната разполага с общо 17 маркирани трасета с обща дължина 65 км., от които 9 км. са ски пътища. Банско предлага уникалната възможност за 16 км. непрекъснато спускане. Последните 7 км. от ски пътя, който свързва ски центъра с град Банско, са оборудвани с 40 оръдия за изкуствен сняг и с осветление за нощно спускане.
Общият брой на лифтовете е 23 – седем седалкови, от които два нови, 6 влека и десет бейби-влека. Съществува подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска градина.

Летен туризъм
За нуждите на летния туризъм в границите на Националния парк Пирин са разработени 13 основни и 17 второстепенни планински маршрута. Разрешено е скално катерене на 6 обекта. Във високата алпийска част на планината осем планински хижи и пет заслона приемат туристи през лятото. Освен това се организират екскурзии до Рилски и Роженски манастир, Мелник, парка за мечки в Белица, село Триград, пещерата „Дяволското гърло” и други забележителности и красиви места; планински преходи в Пирин, конна езда в Рила, разходка с колела, рафтинг, преходи с бъгита, сафарита, офроуд и пейнтбол.

Редовни събития:

  1. Състезания за световна купа по ски-алпийски дисциплини на пистата „Алберто Томба”
  2. От декември до април – множество зимни прояви – състезания по ски-алпийски дисциплини, сноуборд, първенство по биатлон.
  3. Юли – летен театрален фестивал
  4. Август – международен джаз-фестивал
  5. Септември – Пирин фолк България – Банско. Международен фестивал на българската авторска песен.
  6. Ноември – Банско филмфест – международен фестивал на планинарския филм. 
     

Банско е най-новият български зимен ски курорт и може би най-красивият. В последните години курортът привлича значими чуждестранни инвестиции, които позволяват чувствително подобряване на инфраструктурата и свързаните с почивната дейност услуги.

Туристическият бизнес е основна сфера със стратегическо значение за социално-икономическото развитие на община Банско. Увеличаващият се размер на инвестициите в сферата на туризма доведе до откриването на нови работни места в туристическото обслужване и неколкократно повече в строителството. През последните години тук се построиха над сто хотела - от малки семейни хотелчета до луксозни спа комплекси.

Предстои да се построи втора кабинкова линия в ски центъра, 30 млн. Евро ще бъдат вложени в голф игрище. Местната индустрия е представена от малки цехове в дървообработвателната и шивашката промишленост; много фирми в сферата на търговията и услугите, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство. Дървопреработвателите и занаятчиите са обединени в браншова организация, като голяма част от тяхната продукция (мебели) е предназначена за износ. Развитието на този бранш и инвестиционната политика на малкия и среден бизнес в дървопреработвателната промишленост търпят динамично развитие и гъвкавост.

Селско стопанство – използват се около 20% от обработваемите площи. Основните култури, които се отглеждат тук, са картофи и тютюн. Животновъдство – отглеждат се предимно крави, кози и овце.


BULGARIAN RESORT 2012 All rights reserved.  Design and CMS By KRT Ltd.